Adolphson & Falk

Adolphson & Falk

50 år med Adolphson & Falk

April 2018

1968
Vi träffas i lumpen på FRA och börjar spela och sjunga ihop. Vi skriver våra första sånger.

1969
Vi spelar in ett demoband med 14 egna sånger i Eksjö, muckar och börjar våra högskoleutbildningar.
Demoinspelningarna skickas runt till grammofonbolag.

1970
Provinspelning för Anders Burman i legendariska Metronomestudion.

1971
Kontakt med skivproducenten Curre Peterson.

1972
Vi skriver tre melodier till Barbro Hörbergs album ”Med ögon känsliga för grönt” som Curre Peterson producerar. Våra första inspelade verk! Vi får kontakt med AIR Music, vårt blivande förlag och skivbolag.

1973
Curre P producerar vår första singel ”För ung för att förstå”. Vi skriver ett par melodier till Barbro Hörbergs kommande skiva ”Gamla älskade barn”.

1974
Flytt till Stockholm efter färdiga studier. Barbro får två nya melodier till sitt sista album ”Gråt i gräset” Vi skriver texter till Anita Lindbloms show på Börsen.  Vi börjar tänka mer på en egen karriär som sångarduo.

1975
Barbros album ”Gråt i gräset” ges ut och får fint mottagande. Anitas show sätts upp på Börsen men blir ingen succé. AIR Music börjar diskutera med grammofonbolag och bekostar en demoisnpelning.

1976
Skivkontrakt med Grammofon AB Electra på skivetiketten DECCA. Ingela ’Pling’ Forsman är vår musikproducent.

1977
Inspelning av vårt första album ”Nattexpressen”. ABBA-basisten Rutger Gunnarsson arrangerar musiken.

1978
Nattexpressen ges ut och säljer 2000 ex. Vi fortsätter att skriva sånger till en uppföljare och ”Tillsammans” blir uttagen till nästa års Melodifestival.

1979
Medverkan i Melodifestivalen. Vi kommer 6:a bland 10 finalister. Ted Gärdestad vinner med ”Satellit”. Magnus Uggla kommer sist.

1980
Vi får kontakt med det nystartade radioprogrammet Eldorado med Kjell Alinge och får göra ett par specialinspelningar.

1981
Samarbetet med Eldorado fortsätter. På våren spelar vi in ”Astronaut” som ges ut som singel på Eldorados egen etikett. Till sista programmet för året vill Alinge ha en egen julsång och vi skriver och spelar in ” Mer jul” i en talstudio i radiohuset. Fjorton dagar senare får vi studiotid i Riksradions stora studio och spelar in ”Blinkar blå” tillsammans med syntpionjären Greg FitzPatrick. Det blir vårt stora genombrott! SR-records utgivna singel säljer över 20.000 ex och vårt samarbete anses omöjligt att fortsätta på grund av det kommersiella genomslaget!

1982
Eldoradoredaktionen ger ut ett eget album ”Stjärnornas musik” där fler av våra programinslag kommer med, ”Astronaut”, ”Mer jul”, ”Blinkar blå” och ”Bärande våg”.  Senare på året spelar vi in vårt första album tillsammans med Greg.  Dagge Lundquist är ljudtekniker. ”Med rymden i blodet” ges ut på AIR musics egen etikett. Titeln på albumet får vi av Kjell Alinge. Skivan säljer guld.

1983
Vi får obegränsad tid i studion för inspelning av vårt nästa album ” Över tid och rum”. Radioprogrammet Metropol vill ha en ny signaturmelodi . Programledarna Niklas och Ingvar gillar vårt förslag och vi hörs på P3 varje fredag kl 18.

1984
”Över tid och rum” ges ut och vi säljer guld igen. Alla texter handlar om framtiden. På skivomslaget står att inspelningarna är gjorda 2084. Den ”enkla” radioversionen av ”Mer jul” har börjat spelas så mycket kring varje jul så det är dags att göra en bättre inspelning.  A&F:s  julsingel går in på försäljningslistan. Det är den nya inspelningen som nu hörs varje jul sen dess.

1985
Vi blir husband åt Metropol och följer med dem på livesändningar runt om i Sverige. På våren far vi på turné. ”Över tid och rum” fortsätter att sälja bra och blir vår bästsäljare.  ”Nu lever jag igen” ges ut som sommarsingel. Vi börjar skriva sånger till nästa album ”I nattens lugn” och gör det mesta av inspelningarna under hösten. Sett i en backspegel blir 1985 vårt mest framgångsrika, men också arbetsmässigt, vårt tuffaste år. Vi gjorde någonting hela tiden, förutom våra vanliga jobb och småbarn hemma. Nästan ingen vila och återhämtning alls.

1986
Albumet ”I nattens lugn” släpps. Den ges ut både på vinyl och det nya mediet CD. Intresset för vår musik håller i sig och låten ”Ifrån” blir etta på Trackslistan.

1987
Vi spelar in och ger ut albumet ”Det svåra valet”. Det sista vi gör tillsammans med Greg FitzPatrick. Det blev ett längre samarbete än vi trodde innan.  Det gick för bra.

1988
Livespelning på TV:s programmet ”Gig” med musiker som spelar Gregs arrangemang.

1989
Inspelningar påbörjas för albumet ”Indigo” med studiomusiker och med Dan Sundquist som producent.

1990
”Indigo” släpps. Tomas börjar tveka inför att fortsätta lägga så mycket tid och kraft på musiken samtidigt som vi ska klara våra vanliga jobb och familjeliv.

1991
Anders och Greg inleder inspelningar av ett album utan Tomas medverkan.

1992
Arbetet med Falks soloplatta fortsätter. På sommaren flyttar Greg över hela sin maskinpark till sommarstället på Gotland. Anders ansluter och spelar bl a in sång i ett hönshus. På senhösten börjar Dagge Lundquist mixa Gregs alla ljudspår.

1993
Albumet ”& Falk” ges ut. Skivan får bra mottagande och radiospelning men inte alls samma genomslag som tidigare Adolphson & Falk-album. Reklamradio tillåts i Sverige. Många nya radiostationer poppar upp och P3 tappar lyssnare.

1994 – 95
Stiltje på vårt musikskapande.

1996
Det svenska bolaget Independent ger ut ett samlingsalbum med vårt 80-talsmaterial och ett par nyskrivna sånger. ”Samling” säljer så bra att bolaget vill satsa på ett helt nytt album.

1997-98
Vi skriver låtar och spelar in albumet ”454”. Producent är Ronald Bood.

1999
”454” ges ut på hösten innan Millenniumskiftet.  Då ska alla datorer sluta fungera har det meddelats i media.

2000
Inga datorer stannar. Allt flyter på som vanligt.

2003
Vi börjar repa in akustiska versioner av våra sånger för att kunna spela ute, utanför studiomiljön. Tomas tar kontakt med sin gamla gymnasiekompis kontrabasisten Magnus Marcks.

2004
Debut för vår akustiska trio Publiken sjunger med. Nostalgieffekten är uppenbar.

2006
Albumet ”Vidare” med 11 akustiska versioner av våra 80-talslåtar spelas in och ges ut av AIR Music. Ema Telstar arrangerar en akustisk konsertturné. Pianisten och dragspelaren Hans Loelv och trummisen Michael Blair ansluter till vår trio.

2007
Konserten på Rival i Stockholm spelas in på DVD och ges ut under namnet ”Levande på Rival”

2008 – 2009
Vi fortsätter med våra akustiska konserter, nu som kvartett med Magnus Marcks och Hans Loelv.

2010
Vi ger ut boxen 101010 med alla våra 80-talsinspelningar. Titeln är också utgivningsdatumet!  Dagge Lundquist har remastrat och digitaliserat allt material.  Nu lanseras också våra inspelningar i sitt tredje format efter vinyl och CD. Spotify har etablerat sig stort på marknaden sedan introduktionen 2008 och kräver filer anpassade för digital nedladdning. Tillsammans med skådespelaren Ole Forsberg gör vi en föreställning på Stockholms stadsteater soppteater där vi blandar våra sånger med Oles matchande monologer.

2011-2013
I ett samarbete med stadsteatern skriver vi sex sånger till en dramatisering av Fjodor Dostojevskijs kortroman Vita nätter. Pjäsen sätts upp hösten 2012. Vi gör nya akustiska inspelningar av våra gamla sånger och slår ihop dem med spåren från ”Vidare” till albumet ”Ännu vidare”.

2014
Vykort från kontoret ges ut. En EP med fyra sånger om livet på kontoret. Medverkande amatörmusiker jobbar alla på kontor.

2015
Albumet ”Vintertivoli” spelas in.

2016 – 2017
Vårt 50 årsjubileum närmar sig. VI börjar inspelningen av vårt kommande jubileumsalbum och konsertplaner smids med vårt produktionsbolag MTA.

2018
Jubileumsåret är här! 50 år som duo!
Singeln ”Just då” släpps i april. Albumet ”50” kommer i september. Därefter jubileumskonserter
tillsammans med Greg FitzPatrick, Dagge Lundquist , Magnus Marcks och Hans Loelv.