Adolphson & Falk

Adolphson & Falk

Adolphson & Falk fyller 50, jubileet fortsätter med nytt album och turné!

I år firar Adolphson & Falk 50! Ett halvt århundrade! Det firas med Jubileumsalbumet 50 och en Jubileumsturné tillsammans med Greg FitzPatrick och band. Det blir ett dussin konserter fyllda av ett halvt sekel av hits, samarbeten och inte minst historier. Start den 28 november i Karlstad.

Adolphson & Falk möttes i lumpen 1968. När de lämnade Försvarets radioanstalt, 15 månader senare, hade de 14 egna sånger på rullband som de skickade runt till grammofonbolag. Ett möte med skivproducenten Curre Peterson 1972 ledde till deras första låtskrivaruppdrag, tonsättningar till texter av vissångerskan Barbro Hörberg. De fick med tre melodier på hennes legendariska album Med ögon känsliga för grönt. En bra start på karriären! En av sångerna, Kände du kylan, har Adolphson & Falk nu själva spelat in till sitt jubileum. ”Vi tycker att Barbros vackra text om den annalkande hösten sammanfattar väl det skede i livet vi nu själva befinner oss i. Martin Hederos på piano och Magnus Lindgren på flöjt hjälper oss att fånga den rätta stämningen”, säger Tomas.

Uppdraget åt Barbro Hörberg ledde till ett mångårigt samarbete med musikförlaget AIR Music, startat och ägt av Beatles producent George Martin. AIR blev också deras skivbolag under det framgångsrika 80-talet. De hjälpte Adolphson & Falk till ett eget skivkontrakt med DECCA 1976 och deras första album Nattexpressen släpptes. De har nu återinspelat Tensta torg för att minnas och befästa deras egen start i skivstudion. Övriga sju albumspår är nyskrivna sånger där texterna delvis återspeglar de 50 åren i karriären.

Deras stora genombrott kom 1981, när de medverkade i Sveriges Radios populära radioprogram Eldorado. De skrev låtar som specialinslag och i november 1981 fick de spela in Blinkar blå tillsammans med syntpionjären Greg FitzPatrick i radions stora 24-kanalsstudio. Inspelningen slog stort! SR Records, radions lilla grammofonbolag, som gav ut singeln på Eldorados egen etikett, hade aldrig varit med om något liknande!  Några veckor innan, hade Tomas och Anders, i all enkelhet i en radiostudio, spelat in en egen julsång, på önskemål av programledaren Kjell Alinge, till 1981 års sista Eldoradoprogram.

”Vi döpte den till Mer jul. Jullåten, som skulle spelas en gång i ett program, växer fortfarande för varje år! De här kreativa veckorna lever vi på än!”, säger Anders.

Förra hösten gjorde de ett samarbete med kören Katarina pop från Katarina kyrka i Stockholm. Tomas och Anders brukar sjunga alla sång- och körstämmor själva, men här har de fått härligt stöd av röster som är nästan femtio år yngre än deras egna på två av albumspåren, Jag tog mitt tåg i tid och En väg som leder mig hem.

Dag Lundquist, deras ständige ljudtekniker sen tidigt 80-tal har, som alltid, hjälpt dom att fånga stämningen i sångerna. Den här gången har de jobbat modernt, det vill säga spelat in mycket hemma.
”Dagge har lärt oss att sjunga mot en bokhylla fylld med böcker. Då får man kontroll på frekvensstudsar och fasproblem. För inspelning av kör, blås, stråk och piano har vi hyrt in oss i legendariska Atlantis-studion i Vasastan som alltid ger rätt vibbar både till oss och till musikerna. Så lyssna och njut av inspelningarna på vårt jubileumsalbum 50!”, säger Anders.

Nu siktar vi framåt mot nästa femtio!

Ladda ner albumhäftet här

Kommande jubileumsturné med Greg FitzPatrick och band:

November
28/11 Scalateatern – Karlstad.
29/11 Halmstads teater.
30/11 Storan – Göteborg.

December
1/12 Sagateatern – Borås
2/12 Palladium – Malmö.
5/12 Södra Teatern – Stockhom.
6/12 Konserthuset – Örebro.
7/12 Arbisteatern – Norrköping.
12/12 Västerås Klubb Scen – Västerås.
14/12 Kulturens hus – Luleå.
15/12 Studio Acusticum – Piteå.
21/12 Hus 57 – Ängelholm.

50 år med Adolphson och Falk. Läs om alla åren under Biografi.

Mer information finns på
www.facebook.com/AdolphsonFalk
www.adolphson-falk.com, vår fansite som drivs av Henrik Lans

Promotion: Anette Ståhl, anette@enmusamusic.com, 070-718 01 20, www.enmusamusic.com
Konsert & Projektledning: MTA Production, Hilda Sandgren, hilda@mtaprod.se, 070-4408500 www.mtaprod.se
Skivbolag: Playground music, www.playgroundmusic.se