Adolphson & Falk

Adolphson & Falk

Vårt legendariska album ”Med rymden i blodet” fyller 40 år! Det firar vi med en jubileumsutgåva pressad i blodröd vinyl. Alla spår är remastrade. Det har aldrig låtit bättre!

Vi firar också med en turné i december tillsammans med syntpionjären Greg FitzPatrick, mannen bakom soundet!

HISTORIEN bakom
Vi hade blivit husband i Kjell Alinges radioprogram Eldorado.  Under hela 1981 hade vi producerat specialinslag till det populära programmet som sändes varje vecka på söndag förmiddag.

I Tyskland och England hade syntmusiken börjat växa sig stor. Eldorados musikproducent, Lars-Göran Nilsson, saknade de nya spännande ljuden i den svenska musiken där 70-talsrocken fortfarande stod stabil. Både svensk media och svenskt musikliv var högljutt negativa till de nya elektroniska instrumenten som snodde jobb från studiomusiker och filharmoniker. Debatten var stundtals het! LG bad oss skriva en sång med futuristiska förtecken och bjöd in syntpionjären Greg FitzPatrick till Riksradions studio 7. LG ville pröva att ”kombinera The Everly Brothers med Kraftverk”, som han uttryckte det! Vi fick två dagar på oss för att spela in vår nya komposition som döptes till ”Blinkar blå”.

Under LG:s vakande öra skapade Greg en, för den tiden, egensinnig och spännande ljudbild till vår nyskrivna sång. Det blev stort genomslag och succé när ”Blinkar blå” sen spelades upp i programmet. Så pass att Sveriges radio gav ut inspelningen på egen skivetikett. Det blev stora försäljningssiffror och vi fick vår första hit och vårt genombrott. Större än vi själva förstod. Den plötsliga kommersiella framgången blev för svår att hantera för Riksradion, men med en stor hit i bagaget hade vi nu fått ett gyllene läge. Vårt förlag AIR music (nuvarande BMG) erbjöd sig att betala för, och ge ut, ett helt album med våra sånger och med Gregs syntar. Vi fick full frihet (under ansvar) att skapa i studion under sommaren och hösten 1982. Adolphson & Falk komponerade och sjöng. Greg arrangerade och spelade alla instrument, Ljudteknikern Dagge Lundquist spelade in och gav vårt nya sound extra lyster i sina analoga mixar. LG bevakade, lyssnade, kritiserade och berömde.

Greg samlade ihop sina finaste syntar och trummaskiner som han också börjat hyra ut till det yrvakna, men nu ändå nyfikna, musiksverige. Texternas övergripande tema var självklart. Vi skulle fortsätta fånga in rymden, framtiden och tekniken. Ordkonstnären Kjell Alinge bjöd oss generöst på en spännande albumtitel. ”Med rymden i blodet”.

Vår omslagsidé var en blodsdroppe som skulle spegla världsrymden. Illustratören Kent Nyberg löste den kanske alltför svåra uppgiften elegant genom att låta Saturnus ringar omfamna blodsdroppen.

”Med rymden i blodet” fick över lag mycket positiva recensioner, som ett av de första pop-albumen i Sverige som presenterade det nya elektroniska soundet i inledningen av det glada 80-talet, då ett nytt sätt att producera och arbeta med musik hade inletts.   

Vi är evigt tacksamma för att vi fick vara en liten del av den stora utvecklingen.

KONSERTER i december
I december far vi ut på turné med Greg och med våra övriga musiker Dagge Lundquist på trummor, Magnus Marcks på bas och Hans Loelv på keyboards och dragspel. Då ska vi fira tillblivelsen av vårt första 80-talsalbum som nu fått sin jubileumsutgåva i remastrat skick och pressad i vacker blodröd vinyl!

13 december på Rival i Stockholm
14 december i Västerås konserthus
15 december på Stora teatern i Göteborg
16 december på Palladium i Malmö
17 december på Katalin i Uppsala

FAKTA om inspelningarna
Musik: Tomas Adolphson och Anders Falk
Text: Anders Falk
Förlag: BMG Rights Management (Scandinavia) AB

Musiken arrangerad och framförd av Greg FitzPatrick

Övriga musiker
Tomas Adolphson: Baklängesgitarr på ”Vidare”
Charles Davis: Saxofon på ”5:e avenyn”
Dag Lundquist: Slagverk

Inspelad och mixad juni – oktober 1982 i Bastun och Mistlur studios av Dag Lundquist

Producerad av LG Nilsson

”Bärande våg” inspelad februari 1982 i Riksradions studio 7.
Tekniker Per-Ove Almeflo
Producent L-G Nilsson
Inspelningen används med benäget tillstånd av SR Records.

Omslag: Ermalm’s egenart
Illustration: Kent Nyberg
Foto: Calle Bengtsson

Remastrad mars 2022 av Claes Persson
Bearbetning av omslag 2022. Bixbite

 

Adolphson & Falk – Levande!

Vintern 2018 -19 gjorde vi en bejublad jubileumsturné för att fira att Adolphson & Falk spelat ihop i 50 år! Vår synthguru Greg FitzPatrick hakade på tillsammans med våra trogna live-musiker Hasse, Mankan och Dagge ! Allt vi gjorde spelades in!
Här är ett första smakprov, Stockholmsserenad, med publik och hela härligheten! Vårt storstadsepos från 1982 i ny tappning!

Fredag 23 september släppte vi hela albumet ADOLPHSON & FALK – LEVANDE som följs upp av en ny spännande turné i december.

HISTORIEN bakom
Mellan 81 – 87 var vi med och satte soundet på svensk synthpop. Adolphson & Falk skrev sånger och sjöng. Den svenske synthpionjären Greg FitzPatrick byggde det nya och spännande elektroniska soundet, unikt för Sverige i det nyvakna och nyfikna 80-talet. 1981 gjorde vi vår första inspelning ihop, en specialskriven sång för det populära radioprogrammet Eldorado. Låten döptes till ”Blinkar blå” och gavs också ut på Sveriges radios egen etikett, SR records. Det blev stor succé och inspelningen, som först bara var tänkt som ett programinslag, klättrade högt på listorna. 1982 spelade vi in ett helt album tillsammans, ”Med Rymden i blodet”, en titel vi fått som present av Eldorados programledare Kjell Alinge. Succé igen och uppföljaren ”Över tid och rum” släpptes 1984 som sedan följdes 1985 av ”I nattens lugn”. Samtliga sånger på albumet LEVANDE är hämtade från den här spännande och kreativa perioden.
I december 2018 for vi ut på turné med Greg och med våra trogna konsertmusiker Dagge Lundquist på trummor (och också studiotekniker på alla våra 80-talsinspelningar), Magnus Marcks på bas och Hans Loelv på keyboards och dragspel. Greg passade på att förnya sina gamla syntharrangemang. Han lade till, han drog ifrån och han byggde om. Vårt gemensamma resultat hör ni här!
Kommande december far vi ut igen med ett vidarebearbetat program. Att ”Med rymden i blodet” då fyller 40 år i år kommer vi självklart att uppmärksamma på denna decemberturné och en nymastrad version av albumet kommer i november. Vi har alltid något att fira!

FAKTA om inspelningen
Musik: Tomas Adolphson och Anders Falk
Text: Anders Falk
utom ”Blinkar blå”, text Tomas Adolphson och Anders Falk
Förlag: BMG Rights Management (Scandinavia) AB
Musiken arrangerad och framförd av Greg FitzPatrick

Övriga musiker:
Tomas Adolphson: Gitarr
Anders Falk: Gitarr
Dag Lundquist: Trummor, slagverk och kör
Hans Loelv: Keyboard, dragspel och kör
Magnus Marcks: Bas och kör
Inspelad på jubileumsturnén dec 2018 – dec 2019 av Mikael Thenor
Editerad och mixad jan – aug 2022 av Dag Lundquist
Mastrad av Claes Persson, CRP, aug 2022

Producerad av Dag Lundquist, Tomas Adolphson, Anders Falk och Greg FitzPatrick
Omslag: John Falk Rodén
Konsertproduktion och bokning, Hilda Sandgren, MTA Production.
Scenvisuals av Stefan Viklund Isha

FOTO: Ola Hedin
FOTO: Ola Hedin

Med julen i blodet!

Genombrottsalbumet ”Med rymden i blodet” och bandets största hit ”Mer Jul” firar 40 år. Detta firar Adolphson & Falk med en turné med start 13 december på Rival i Stockholm. Turnén produceras av MTA Production AB & Frihamnen Event.

Konsertnamnet ”Med julen i blodet” anspelar skämtsamt på firandet av dessa två höjdpunkter, vilka blivit milstolpar i Adolphson & Falks karriär.

Adolphson & Falk fick sina största framgångar med låtar som Mer Jul och Blinkar Blå och 2018 firade duon 50 år ihop. Det firades med längre turnéer under både 2018 och 2019 samt en specialkonsert i samband med månlandningens jubileum på Kulturfestivalen i Stockholm 2019. Jubileumsturnén spelades in och kommer att släppas både digitalt och på CD i god tid tills dess att årets turné startar.

Höstens konsert består av två avdelningar och bygger på ”Med rymden i blodet” från 1982 och nya arrangemang på gamla klassiker. Föreställningen är även en tillbakablick på ett halvt sekel av hits, samarbeten, soundlandskap och historier.

Sveriges okrönte syntkung, Greg FitzPatrick, spelade en avgörande roll för duon under 80-talets första hälft. De bodde mer eller mindre ihop i studion och producerade då en mängd låtar som blev Sveriges första och största synthits. Greg FitzPatrick följer också självklart med på denna innehållsrika jubileumsturné.

Alla gamla hits finns förstås med och är kompletterade med spännande nedslag i A & F-historien med ett sound som återspeglar varje tidsepok.
I samband med varje konsert följer det med en vernissage och konstutställning av Greg FitzPatricks syntkonst och försäljning av bandets exklusiva ”merchandise”, bland annat en ny jubileumsutgåva i röd vinyl av ”Med rymden i blodet”.

Turnédatum 2022
13 december Rival – Stockholm
14 december Konserthus – Västerås
15 december Storan – Göteborg
16 december Palladium – Malmö
17 december Katalin – Uppsala

Biljetterna släpps onsdag 29 juni
Mer information och biljetter: Adolphson & Falk – MTA Production
Med reservation för ändringar

Medverkande:

Tomas Adolphson: Sång, gitarr och mandolin
Anders Falk: Sång och gitarr
Greg FitzPatrick: Synthesizers
Dag Lundquist: Trummor och percussion
Hans Loelv: Keyboard och dragspel
Magnus Marcks: Bas

Sagt om Adolphson & Falk

De slog igenom brett med sin synthpop på 1980-talet. Nu har de arrat om och uppdaterat samma synthlåtar och gett sig ut på turné och man ler och blir varm i hjärtat”

Ulrika Vallgårda / Norrbottens kuriren

”Hardcorefansen är med från start. Allsången går genom varenda låt, med rungande applåder och busvisslingar efteråt. Showen är väl genomtänkt, videoväggen blandas med Greg Fitzpatricks snygga syntkonst och fotografier genom Adolphson & Falks 50-åriga karriär. Både ljudet och ljusshowen ligger perfekt mot deras musik. Hjärnsynapserna går i ett euforiskt lyckorus”
Christina Wernerson Kultursidan.nu

-Publiken fick efter många, många års väntan äntligen höra låtar i sitt originalskick, även om vissa arrangemang hade förändrats något. Men grunden, med synthljuden från Gregs magiska maskiner fanns där. Publiken fick bland annat höra den singel som startade karriären för A-F, Blinkar Blå. Mycket av texterna från den tiden handlar just om datorer, rymden och mänskliga relationer”.
Örebrokuriren ger högt betyg till Adolphson-Falks jubileumskonsert 50”
K-G Ekblom, Örebrokuriren

Presskontakt: Anette Ståhl tel: 0707-180 120 anette@enmusamusic.com

Konsert & Projektledning: MTA Production AB & Frihamnen Event
Hilda Sandgren tel 08-660 80 88 hilda@mtaprod.se

Distribution: Playground Music, Lars Tengroth, tengroth@playgroundmusic.com 0703 755 099