Adolphson & Falk

Adolphson & Falk

Adolphson & Falk har tilldelats en platinaplatta för att sången Mer Jul har streamats över 37 miljoner gånger. Det var meningen att den skulle spelas en enda gång i radioprogrammet Eldorado inför julen 1981. Det blev några fler…

På bilden ser vi förutom A&F Dagge Lundquist, inspelningstekniker och Lars-Göran Nilsson, producent, musiker och kollageknåpare.

Mer Jul på er alla!
A&F

Mer Jul fyller 40 år!

Den skulle spelas en gång i radioprogrammet Eldorado. Det blev över 37 miljoner streams på Spotify och 4 x platina! (Hittills).

Vi firar själva med en ny akustisk inspelning!

Så här låter det nu för tiden, 40 år efter tillkomsten, när vi framför den live med vårt akustiska band med Mankan på kontrabas, Hasse på dragspel och julbjällror och med Dagge bakom trummorna. Men de båda barn-barnen, Alma och Walter, som hörs i de sista kaosartade och skälvande sekunderna får inte vara med på scen. Det blir alldeles för sent för dom.
Dessutom passar vi nu på att göra den officiella musikvideon för Mer jul. Den har vi saknat i 40 år! Filmmakaren Andreas Strömquist hjälper oss, och hans animerade kreation läggs upp på Youtube i början av december.
Dessutom passar vi på att göra ett nytt samlingsalbum med våra mest omtyckta inspelningar.
Adolphson & Falk BÄSTA släpps 3 december.
Dessutom bjuder vi på en virtuell konsert 21 december med ännu mer musik!

Dessutom har vi tilldelats en 4 x platina av vårt förlag BMG som jubileumsgåva!

STORT!!

Mer jul, historien

Året var 1981. Vi var huskompositörer på riksradions program Eldorado och hade komponerat specialskrivna låtar under hela hösten. Till säsongsavslutningen i december ville programledaren och radiolegenden Kjell Alinge ha en egen, ny julsång. Den fick titeln Mer jul och spelades in i en vanlig talstudio med sound on sound-teknik på två rullbandspelare. Programmets musikproducent, Lars-Göran Nilsson, knåpade hemmavid ihop ett bas-och rytmspår som vi spelade gitarr och sjöng till. I ytterligare en tagning dubblerade vi sången, spelade lite mer gitarr och Lars-Göran skramlade med julbjällror. LG avslutade dagen med att ta fram några klassiska julsånger från radioarkivet och skapade ett något kaotiskt julkollage i slutet där vi kräver mer och Mer och MER JUL!

Efter premiärspelningen, som var tänkt att bli den enda, ville fler radioproducenter i huset låna inspelningen till sina egna julprogram. 1982 satte Eldoradoredaktionen ihop ett samlingsalbum, ”Eldorado – Stjärnornas musik”, med de bästa av programmets specialgjorda inspelningar 1980-81, som de gjort med flera svenska artister. Mer jul hamnade på vinyl för första gången.

För varje jul ökade intresset för vår enkla Eldoradoinspelning. Vi insåg att det var dags att göra en ”riktig” version till julen 1984. Vår ständige studiotekniker Dag Lundquist lade in LG:s bas- och rytmspår och det kaotiska julkollaget på studions 24-kanalsbandspelare. Vi sjöng och spelade gitarrer på nytt och LG skramlade åter med sin julbjällra. Han levererade också fler juleljud till det avslutande julkollaget. Det är denna inspelning som nu hörs överallt i juletider och som vi brukar kalla den klassiska versionen.
Adolphson & Falks julsingel släpptes i december 1984. De 2000 första vinylsinglarna pressades i lackröd vinyl. De borde vara en raritet nu, åtminstone i ”mint condition”. I mitten av december rapporterade SVT att vi kommit in på försäljningslistan och bjöd in oss till sitt program ”Listan” med Annika Jankell. Vi fick mima låten i studion framför ett överbelamrat julbord!

Mer jul har bara fortsatt att växa och växa och VÄXA! Den som var tänkt att spelas en gång på Eldorados säsongsavslutning 1981 har, i skrivande stund, streamats från Spotify över 37 miljoner gånger! Vårt förlag BMG, har nu förärat oss, som jubileumsgåva, en 4 x platina – utmärkelse! En fin julklapp tycker vi.

Mer jul önskas er alla av
Tomas och Anders
november 2021

Fakta om vår nya akustiska jubileumsversion

Musik: Tomas Adolphson och Anders Falk
Text: Anders Falk
Förlag BMG Rights Management (Scandinavia) AB

Digital singel från AF music AB, nr AFD19
Distribution: Playground Music Scandinavia AB

Inspelad hemmavid av Dag Lundquist och Anders Falk, september – oktober 2021
Mixad och mastrad av Dag Lundquist oktober 2021

Tomas Adolphson: Sång och gitarr
Anders Falk: Sång och gitarr
Magnus Marcks: Kontrabas
Hans Loelv: Dragspel och bjällror
Dag Lundquist: Trumprogrammering
Barnröster: Alma Rodén Rosencrantz och Walter Adolphson
Producerad av Dag Lundquist, Tomas Adolphson och Anders Falk

Spår på den digitala singeln:
Spår 1 Mer jul, akustisk version, från 2021
Spår 2 Mer jul, klassisk version, från 1984
Spår 3 Mer jul, Eldoradoversionen, från 1981
Spår 4 Mer jul, Sing along-version, från 2021

Fakta om originalinspelningen – Eldoradoversionen

pecialinslag för radioprogrammet Eldorado, dec 1981. Utgiven på ”Eldorado – Stjärnornas musik”, SR Records, etikett Eldorado, (GLIM-GLIM 5) 1982.
Inspelad med sound-on-sound teknik i Riksradions studio 31 i dec 1981.

Bas- och rytmspår av Lars-Göran Nilsson. Förprogrammerat på Synthesizer Prophet Pro-1 och rytmbox Boss Dr Rythm, DR-55. Förinspelat och editerat (klippt) på Revox rullbandspelare.
Sång och gitarr: Tomas Adolphson och Anders Falk
Julbjällra och julkollage: L-G Nilsson
Musik: Tomas Adolphson och Anders Falk
Text: Anders Falk
Producerad av LG Nilsson

Fakta om Mer jul – klassisk version

Adolphson & Falks julsingel, AIRS 022, 1984
Insnöad och mustad av Dag Lundquist i Mistlurs tomteverkstad, september – oktober 1984
Adolphson & Falk: sång och strängaspel
LG Nilsson: Julrytmer, julsynth, julkollage och bjällerklang
Producerad av: LG Nilsson

Mer info och kontakter

Lyssna på Mer jul akustisk version på Spotify finns här.

Mer information finns på

www.facebook.com/AdolphsonFalk

Promotion: Anette Ståhl, anette@enmusamusic.com, 0707-180 120, www.enmusamusic.com
Konsert & Projektledning: MTA Production, Hilda Sandgren, hilda@mtaprod.se, 0704-408 500 www.mtaprod.se
Skivbolag: Playground Music, Lars Tengroth, tengroth@playgroundmusic.com, 0703-755 099 www.playgroundmusic.se